top of page

Tesla, Kârının %55 Azaldığını Açıkladı

Tesla'nın kârları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 düştü ve şirket, uzun süreli bir elektrikli araç fiyat indirme stratejisi ve "birkaç öngörülemeyen zorluk" şirketin alt satırını etkilediğini belirtti.



Tesla, ilk çeyrekte 21,3 milyar dolarlık bir gelir bildirirken, bu bir önceki yılın aynı dönemine göre %9 düşüş yaşandı. Yahoo Finance tarafından anket yapılan analistler, 0,51 dolarlık hisse başına kazanç ve 22,15 milyar dolarlık bir gelir bekliyordu. Tesla, ilk çeyrekte 1,2 milyar dolarlık işletme geliri bildirirken, bu da bir önceki yılın aynı dönemine göre %54 azalma yaşandı.


Şirket, Q1 kazanç raporunda, Kızıl Deniz çatışması, Gigafabrika Berlin'deki kundaklama saldırısı ve California'daki Fremont fabrikasında güncellenmiş Model 3'ün kademeli olarak devreye alınması gibi birçok zorluğun yaşandığını belirtti. Tesla ayrıca, birçok otomobil üreticisinin EV'leri önceliğe almak yerine plug-in hibritleri tercih etmesi nedeniyle küresel EV satışlarının baskı altında olduğunu belirtti. Bununla birlikte, bu hibrit yaklaşımın, otomobil üreticilerinin düzenleyici krediler satın almaya devam etmesi anlamına geldiğini; Tesla'nın ilk çeyrekte 442 milyon dolarlık sıfır emisyonlu vergi kredisi kazandığını belirtti.


Sonuçlar, Salı günü piyasaların kapanmasının ardından açıklanırken, hisselerin, yatırımcıların Tesla'nın gelecekteki ürünlerine ilişkin açıklamalarına daha çok odaklandığı için yayınlandıktan sonra %12'ye kadar arttığını gördük.


Kârlardaki düşüşe rağmen, Tesla, geleceğe odaklanarak, özellikle otonomi alanında yapay zeka kullanımı ve yeni ürünlerin tanıtımı konularında, ilk çeyrek raporunu kullanmıştır. Şirket, 2023'ün aynı çeyreğine göre %49 artışla 1,1 milyar dolar araştırma ve geliştirmeye harcadı.


Musk, şirketin geleceğe odaklandığını ve yatırım yaptığını vurgulayarak, özellikle şirketin, 2025'e kadar veya bu yılın sonuna kadar piyasaya çıkacak çok daha ucuz araçlar için bir ürün yol haritasını hızlandırdığını belirtti.

8 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page