top of page

Tesla'nın yeni rakibi Xiaomi oldu

Çin'in Xiaomi şirketi, elektrikli araç pazarına katılarak Tesla'ya karşı rekabet etmek için "hayal aracı" olarak adlandırdığı yeni hızlı sedan modeli Speed Ultra 7'yi (SU7) resmen Beijing'de piyasaya sürdü.


Xiaomi'nin popüler Çinli akıllı telefon markasının kurucusu ve CEO'su Lei Jun, şirketin ilk elektrikli aracının ülke içinde 215,900 yuan (29,874 ABD doları) ile 299,900 yuan (41,497 ABD doları) arasında satılacağını belirtti.


Başlangıç fiyatı, Çin'de 245,900 yuan'dan başlayan Tesla'nın Model 3 sedanından yaklaşık 4,000 dolar daha ucuz.


Lei, bu hafta başında SU7'nin Çin'de 500,000 yuan (69,180 ABD doları) altında fiyatlanmış "en iyi görünümlü, en kolay sürülen ve en akıllı araba" olmasını istediğini söyleyerek lansmanı önceden duyurmuştu.


"Xiaomi, Porsche ve Tesla ile karşılaştırılabilir bir 'hayal aracı' inşa etmek istiyor," dedi Çarşamba günü Weibo'da.

"İyi arabalar inşa etmek istiyorsak, dünyanın en iyi iki otomobil üreticisinden ciddi şekilde öğrenmemiz gerekiyor," diye ekledi.

Xiaomi daha önce, yeni araçla premium tüketicilere hedeflendiğini belirtmişti. Fiyatlandırma, yabancı rakiplerine karşı rekabetçi bir konumda olduğunu gösteriyor. Çin'de ithal edilen bir Porsche Taycan'ın fiyatı 898,000 yuan (124,248 ABD doları) ile başlıyor. ABD'li otomobil üreticisinin premium elektrikli sedanı olan Tesla'nın Model S'inin başlangıç fiyatı ise 698,900 yuan (96,700 ABD doları).

Çin'deki elektrikli araçlar dünya genelinde çok daha düşük fiyatlandırılıyor. Örneğin, BYD'nin en uygun fiyatlı modeli olan Seagull hatchback, sadece 69,800 yuan (9,658 ABD doları) tutarında.


Lei'ye göre, Xiaomi'nin SU7'nin standart versiyonunun başlangıç menzili 700 kilometre (435 mil), bu da Tesla'nın Model 3'ünün uzun menzil versiyonundan daha iyidir.


Xiaomi'nin aracına olan talep, Perşembe günü saat 22:00'de satışların başladığı andan itibaren 27 dakika içinde 50,000'in üzerine çıktı.


Lei, Perşembe akşamı "Bugünkü heyecanımı kelimelerle tarif etmek mümkün değil" dedi.

Şirket tarafından paylaşılan videoya göre, Xiaomi'nin lansman etkinliğine XPeng Motor'un kurucusu He Xiaopeng, Nio'nun kurucusu William Li ve Li Auto'nun kurucusu Li Xiang gibi birkaç Çinli EV üreticisinin kurucuları ve CEO'ları katıldı.

Xiaomi'nin büyük otomobil hedefleri, Çin'deki otomotiv endüstrisinde yoğun rekabetin yaşandığı bir döneme denk geliyor. Devletin geçen on yılda sağladığı yoğun teşviklerle desteklenen dünyanın en büyük EV pazarı, kalabalık bir hale geldi.

4 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page